snaarkapot

 

Hoe kies je het juiste racket?
 

Bij het kiezen van een racket is belangrijk om op meerdere aspecten te letten. Hieronder zijn de belangrijkste onder elkaar gezet.

Ben je een beginnende tennisser of iemand die af en toe voor de ontspanning een balletje slaat? Houd het simpel en kies voor de volgende opties:
Recreatief, Comfort, Licht- of Middengewicht, Evenbalanced en Midplus of Oversized.


1. Recreatief, Competitie of Tourspeler

Er zijn drie verschillende type spelers te onderscheiden in het tennis. De recreatieve speler, de competitiespeler en de tourspeler. Hoe bepaal jij welk type speler je bent? Hieronder lees je wat de kenmerken zijn van elke type speler:

De recreatieve/allround speler: Je bent een speler met het niveau 7/8/9 en je tennist op recreatief niveau. De rackets die bij een recreatieve speler horen kenmerken zich vaak door het lichte gewicht en de rackets geven ook veel power mee aan de slagen van een recreatieve speler.
 

De competitiespeler: Je bent een speler met een niveau 3/4/5/6/7 en bent fanatiek in het spelen van wedstrijden en competities. De rackets die bij een competitiespeler horen kenmerken zich door een gemiddeld gewicht en hebben een goede mix van power en controle.
 

De tourspeler: Je bent een speler met een niveau van 1/2/3/4 en bent zeer actief op de tennisbaan, je tennist meerdere keren per week en neemt actief deel aan toernooien en competities. De rackets die bij een tourspeler horen kenmerken zich door een zwaarder gewicht, een klein blad en meer controle.

 

2. Power, Controle of Comfort

Om te bepalen of je een racket met power, controle of comfort nodig hebt, worden hieronder de kenmerken van deze types uiteengezet.

Power:  Als je op zoek bent naar rackets met veel wendbaarheid en een grote sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van je racket), dan kies je voor power. Een powerracket heeft vaak minder snaren in het racket dan andere rackets, waardoor de sweetspot groter is. 

Controle:  Als je op zoek bent naar het gevoel dat nodig is voor het plaatsen van de bal, dan kies je voor een controle racket. Controle rackets zijn wat zwaarder en hebben een kleiner blad ook voelen deze wat stijver aan. Controle rackets hebben vaak een dichter snarenpatroon, oftewel meer snaren in het racket. Dit zorgt voor een langere levensduur van de snaar en bovendien gaan de snaren minder snel schuiven.

Comfort: Wanneer je opzoek bent naar een comfortabel racket, vaak geschikt voor de wat meer recreatieve en allround tennisser, dan kies je voor comfort. Dit zijn rackets die lichter zijn van gewicht en een grotere sweetspot hebben (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van je racket).

 

3. Gewicht 

Er zijn verschillende gewichtsklassen, deze zijn onderverdeeld in drie groepen.

Lichtgewicht: Een lichtgewicht racket is goed handelbaar en ligt lekker in de hand. Lichte rackets hebben het balanspunt in de top. Hierdoor kun je toch hard genoeg slaan, ondanks dat het racket heel licht is. De lichte frames kenmerken zich vaak door hun power. (Niveau 7/8/9).|
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 0 – 270 gram. 

Medium gewicht: De rackets in deze groep hebben een gemiddeld gewicht en zijn geschikt voor een brede groep spelers. Van jeugdspelers tot aan de gevorderde competitiespeler. De rackets hebben al redelijk veel controle, maar geven je tegelijkertijd nog voldoende power. (Niveau 5/6/7/8/9).
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 271 – 295 gram.

Zwaargewicht: De frames van deze rackets vragen meer techniek van de speler, maar geven hier een hoop controle en tegelijkertijd balsnelheid voor terug. (Niveau 1/2/3/4/5/6). Wanneer je een beginnende speler bent, is het niet aan te raden om met een zwaargewicht te spelen.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een gewicht van 296 – 340 gram.
 

4. Balans

Er zijn drie verschillende balanspunten. Rackets met een balanspunt bovenin het racket: Topweight. Rackets met een balanspunt in het midden van het racket: Evenbalanced. Rackets met een balanspunt onderin het racket: Handleweight. Hoe kies je nu de juiste balans?

Topweight racket: geeft meer balversnelling, hiermee kun je gemakkelijk power in je slagen leggen.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 341 mm – 380 mm.

Even balanced racket: is het meest geschikt als je op zoek bent naar een racket met een gemiddelde dosis power en veel controle.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 321 mm – 340mm

Handleweight racket: geeft meer balcontrole en zorgt ook voor de juiste wendbaarheid die gegenereerd kan worden met het racket. Ben jij bijvoorbeeld een serve- en volleyspeler en wil je makkelijk manoeuvreren, dan komt deze wendbaarheid van pas aan het net.
De rackets die in deze klasse vallen, zijn rackets met een balans van 290 mm - 320 mm

 

5. Bladgrootte 

De bladgrootte van het racket bepaalt de hoeveelheid power, controle en het spelcomfort van een racket. Er zijn drie verschillende soorten rackets:

Oversized rackets: Dit zijn rackets met een blad dat groter is dan 677 cm². Dit grote blad zorgt voor een grotere sweetspot (= de ideale plek om de bal te raken, in het midden van je racket), waardoor het racket stabieler is. Een oversized racket genereert veel snelheid zonder kracht te zetten. Het balcontact met een oversizedracket voelt vaak zeer comfortabel aan.

Midplus rackets: Dit zijn rackets met een blad tussen de 613  en 677 cm².  Deze rackets hebben een gemiddelde bladgrootte en bieden daardoor een goede mix tussen power en controle. Door de ruime sweetspot wordt er meer snelheid aan de bal gegeven. Spelers die veel spinnen ervaren een midplus racket vaak als zeer aangenaam.

Midsize rackets: Dit zijn rackets met een blad dat kleiner is dan 613 cm². Deze rackets hebben een kleine sweetspot, samen met het kleine blad zorgt dit voor veel gevoel en controle. Wanneer je met een midsize racket gaat spelen, moet je over een goede techniek en timing beschikken.

 

6. Gripmaat 

Hoe bepaal je de juiste gripmaat?


Bij de meeste rackets heeft u de keuze uit vijf verschillende gripmaten. De juiste gripmaat is erg belangrijk bij de keuze van het juiste racket. Er zijn twee algemene regels om de voor u geschikte gripmaat te bepalen:

1) Houd uw racket vast in de normale "Eastern Forehand Grip" waarbij het blad volledige verticaal staat. U legt uw duim boven op het handvat. Bij de juiste gripmaat moet u bij deze houding de wijsvinger van uw andere hand in de ruimte kunnen plaatsen tussen uw ringvinger en de palm van de hand waarmee u uw racket vasthoud. Indien er niet genoeg plaats is betekent dit dat de grip te klein is, indien er ruimte over is dan is de grip te groot.

grips.4

2) Meet de afstand tussen de onderste verticale huidplooi in de palm van uw hand en het topje van uw ringvinger, gemeten tussen uw ringvinger en uw middelvinger. Deze maat rekent u om in inches en u vindt uw gripmaat. Wanneer de afstand tussen twee gripmaten valt, kiest u dan de kleinste gripmaat van de twee.

grips.5