Bij de meeste snaren die op mijn site staan, worden gegevens vermeld die de specifieke snaareigenschappen omschrijven. Hieronder wordt in het kort toegelicht wat al deze gegevens nu precies inhouden.
In de basis zijn er twee verschillende soorten snaren:
1) Natuur darm
Snaren van natuurlijke darm worden via een ingewikkeld fabricageproces gemaakt van dierlijke darmen. De belangrijkste eigenschappen van natuurlijke darm zijn: een hoge elasticiteit, een hoge spanningsstabiliteit en veel balgevoel. Belangrijkste nadelen zijn een hoge prijs en gevoeligheid voor weersinvloeden. Hierdoor zijn deze snaren ook minder duurzaam.
2 Synthetische snaren
Synthetische snaren zijn vaak technisch hoogwaardige producten die constant verbeterd zijn waardoor inmiddels het gevoel en elasticiteit van natuurlijke darm benaderd kan worden. De nadelen van natuurlijke darm worden zoveel mogelijk beperkt Binnen de synthetische snaren bestaan een aantal productgroepen:
Polyester snaren
Polyester snaren hebben meestal een vrij simpele constructie: ze bestaan uit een enkelvoudige polyester filament met daaromheen een dunne coating. Polyester snaren zijn te verkrijgen in verschillende diktes waardoor een keuzemogelijkheid ontstaat tussen elasticiteit en duurzaamheid. Polyester snaren zijn doorgaans weinig elastisch, geven veel kracht en zijn bijzonder duurzaam.
Nieuw zijn de co-polyester snaren. Deze snaren zijn duurzaam, maar door hun opbouw van meerdere polyester filamenten hebben zij fantastische speeleigenschappen.
Nylon snaren
Deze snaren zijn opgebouwd uit een centrale nylon kern met daaromheen verschillende beschermende filamenten(vezels). Deze snaren geven een vrij goede speelbaarheid en zijn daarnaast door hun lage prijs ook te gebruiken door spelers die veel snaren verbruiken.
Multifilament snaren
Om de eigenschappen van een natuurlijke darm zo dicht mogelijk te benaderen worden een groot aantal microvezels getwijnd tot een enkele centrale snaar die daarna omwikkeld wordt met een beschermende laag filament en vervolgens vaak afgewerkt wordt met een slijtvaste coating. Hierdoor ontstaat een grotere elasticiteit (balversnelling) en speelbaarheid (balgevoel). Nadeel is dat de snaar snel kapot gaat vanaf het moment dat de buitenste beschermlaag versleten is.
Hybride snaar
Bij de hybride snaar kies je voor 2 soorten snaren: een voor de lengte en een voor de breedte. Vaak breken als eerste de lengte snaren. In de lengte laat je dan een sterkere snaar zetten. In de breedte kies je dan voor een soepele, comfortabele snaar. De snaren van een racket dat hybride bespannen is kennen meestal een lange levensduur.