snaarkapot

 

Polyester snaren

Een veelgebruikte snaar onder de wedstrijdtennissers en de snarenslijters is de polyester snaar, ofwel de monofilament snaar.

De tennissnaar heeft deze benaming gekregen doordat deze snaar in tegenstelling tot de nylon, darm en multifilament snaren uit een enkele (mono) kern bestaat. Deze kern is volledig gemaakt van massief polyester en is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Daarnaast is deze snaar niet alleen in een ronde variant verkrijgbaar, maar bestaan er ook varianten in de structuur van de polyester (multifilament) kern. Namelijk snaren in de vorm van een achthoek, zeshoek, driehoek of diverse ander soort varianten. Het voornaamste voordeel hiervan is dat er meer met spin gespeeld kan worden. Wedstrijdspelers met veel spin in de slag kunnen daarom beter kiezen voor een polyester snaar met structuur in plaats van een gladde polyester snaar.

 De polyester snaar is gemaakt van een stevig materiaal wat zorgt voor een uitmuntende levensduur. Deze snaren zijn daarom uitermate geschikt voor wedstrijdspelers en spelers die snel en veel snaren verslijten. Het stugge karakter van deze snaren zorgt echter wel voor minder power en gevoel in de slag en op den duur zullen de snaren sneller hun spankracht verliezen. De polyester snaar wordt daarom ook niet geadviseerd aan recreanten of clubspelers. Tevens is deze af te raden aan tennissers die gevoelig zijn voor blessures.

Co-polyester snaren

Een nieuwe trend in polyester snaren zijn de co-polyester snaren, dat zijn polymeren die uit verschillende monomeren zijn opgebouwd. Deze polyester snaren hebben een hogere soepelheid. Dat geldt ook voor de meerhoekige (nieuwste) polyester snaren.

Co-polyester heeft de eigenschap om te vervormen bij de kruisingen van de snaren, ze bewegen niet met elkaar, dus breken ze minder door wrijving en geven ze dezelfde stabiliteit bij elke keer dat je de bal raakt.

Vrijwel alle door mij gebruikte Zarlon snaren zijn
co-polyester
snaren!