snaarkapot

 

Het bespannen van een tennisracket gaat simpelweg verder dan het in elkaar vlechten van een paar lengte- en breedtesnaren. Een belangrijk aandachtspunt bij het bespannen van rackets is de spanning waarop het tennisracket bespannen zal worden, ofwel het bespangewicht of het aanspangewicht. Wat is nou het juiste spangewicht, op hoeveel kilogram moet ik mijn racket bespannen en waarop moet ik letten bij het instellen van de ideale spankracht?

opbrengst1

Hoeveel kilogram bespannen?

De tennissnaar wordt bespannen op een bepaald aantal kilogram dat vooraf is ingesteld op het bespansysteem. De spanning van het racket is als het ware het aantal kilogram dat op de tennissnaren wordt geplaatst. Belangrijk hierbij om te weten is, is dat hoe hoger het aantal kilo’s en hoe meer de spankracht, hoe minder power, maar hoe meer controle jij zal hebben in jouw slagen.

aanspannerhet elektronisch, lineaire aanspanmechanisme van mijn bespanmachine

Gemiddeld spangewicht

Wellicht is het jou ooit opgemerkt, maar in de binnenkant van het frame van een tennisracket is er vrijwel altijd een bespanningsbereik aangegeven door de racketfabrikant. Dit is aangegeven om de bespanner een advies te geven van het gemiddelde spangewicht van het betreffende tennisracket. Een spangewicht van 26±2 geeft bijvoorbeeld aan dat het gemiddelde spangewicht voor het racket 26 kilogram is. Het bespannen op het gemiddelde aantal kilo’s creëert een gemiddelde bespanning wat zorgt voor een goed evenwicht in de mate van controle en power. 

Lagere spankracht, meer power

Ben jij een tennisser met een speelstijl bestaande uit power, comfort en gevoel dan is het wellicht handiger om de tennissnaren op een lagere spankracht te bespannen. Een lagere bespanning in het racket zal zorgen voor een toename in de bovengenoemde kenmerken. Bovendien zorgt een lager aanspangewicht ook voor een langere levensduur van de bespanning. Wanneer je waarde hecht aan meer power dan is het wellicht beter om de bespanning te bespannen onder het gemiddelde bespangewicht van het racket. Om het bovengenoemde voorbeeld aan te houden (namelijk een gemiddeld spangewicht van 26 kilogram), zou de speelstijl meer tot zijn recht komen bij een ingesteld spangewicht van 24 of 25 kilogram. Hoe lager de spanning op de snaren, hoe meer het trampoline effect ontstaat waarbij de tennisballen van het racket wegschieten, maar de controle uitblijft.

Hogere spankracht, meer controle

Zo heeft een lagere spankracht zijn voordelen, maar ook een hogere spangewicht heeft zo zijn voordelen. Wil je meer controle dan is het misschien het proberen waard om de bespanning op een hoger bespangewicht te bespannen. Adviserend is om de spanning niet meteen drastisch te verhogen, maar doe dit in stappen van 1 of 2 kilogram per keer. Afhankelijk van hoe dit is bevallen, kan bekeken worden of het tennisracket de volgende keer op een nog hoger aantal kilo’s bespannen dient te worden.

 

Dynamic Tension ofwel de DT-waarde: klik hier voor informatie over de dt-waarde