snaarkapot

 

DYNAMIC TENSION (DT)

De DT waarde geeft de hardheid van een bespanning aan. Dit is niet hetzelfde als de spanning op een enkele snaar (uitgedrukt in kilogrammen). Er bestaat wel een relatie tussen deze twee, maar dan moeten ook variabelen als bladgrootte, snarenpatroon en soort snaar meegenomen worden.

De DT-waarde beïnvloedt de speeleigenschappen POWER en CONTROL van het racket.

Om een maximale prestatie te krijgen van racket en speler streef je naar een optimale afstemming van hardheid op de speelstijl van een speler.

Dynamic Tension is de kracht (van een bal) die nodig is om het snarenbed 1 cm in te drukken in de sweet spot en wordt uitgedrukt in kilopond per centimeter.

KgHardheid

De DT is de enige realistische en precieze waarde die kan worden gemeten op een bespannen racket.

Wanneer een bespanning een hardheid van 30 kg/cm heeft betekent dat, dat men 30 kg kracht nodig heeft om de bespanning 1 cm in te drukken. De hardheid van een bespanning van een tennisracket ligt tussen de 25 en 40 kg/cm afhankelijk van de voorkeur van de speler.

Een DT waarde van 40: deze is hard en nog harder is eigenlijk zinloos;

Een DT waarde tussen 30 en 40 geeft veel controle. Als deze dan tussen de 30 en 35 ligt is er ook sprake van duurzaamheid.

Een DT waarde tussen 25 en 30 geeft veel balsnelheid en voelt comfortabel.

Bij een DT waarde lager dan 25 moet je serieus denken over het vervangen van je bespanning

.

Het meten van de hardheid.

De hardheid van de bespanning kan op verschillende manieren gemeten worden. De meeste apparaten oefenen een bepaalde kracht uit op een bespanning en meten de indrukking van de bespanning bij die kracht.

tensionmeter01

Met een dergelijk vernuftig apparaat meet ik de 'DT' (dynamic tension) van je racket. Soms is het helemaal nog niet nodig om de bespanning te vervangen als de snaar nog voldoende elasticiteit heeft. Vaak is de DT-waarde zodanig teruggelopen dat het verstandig is om de bespanning te vervangen.


Wanneer de DT-waarde meten?

Na het opnieuw bespannen meet ik de dynamic tension (DT) op met een tensionmeter en leg deze vast in een database. In de toegezonden e-mail na het bespannen van je racket kun je ook de DT-waarde lezen. Heb je het idee dat de elasticiteit van je snaren is terug gelopen, laat dan de hardheid (DT-waarde) opnieuw meten. Je weet dan zeker of je aan een nieuwe bespanning toe bent.

de hardheid bepaalt of je het maximale uit je racket haalt zonder blessures!

tensionmeter02